Iben West





2024

→ Fra tegn til materie

2024

Duoudstilling af Iben West og Anders Gammelgaard Nielsen

Udstillingen diskuterer, hvorvidt det overhovedet er muligt at opløse den stærke nationalsymbolik, som knytter sig til flag. Kan tegnet fjernes og åbne for sansningen af materien? 

I sin tanke perspektiverer projektet verdens verserende konfliktzoner, hvor nationalisme og ideologi ofte graver grøfter for det naturlige møde mellem mennesker.

Udgangspunktet er 200 flag (signal- og nationalflag) fra Fornæs Ship Recycling i Grenå, som systematisk dissekeres, sorteres og genopstår, som en række værker, der alle relaterer sig til hinanden.

Hovedideen er at komme bagom symbolerne og undersøge de kunstneriske potentialer, som findes i selve flagmaterialet. Fordi flagenes symbolske udtryk er så dominerende, dissekeres de med en metodisk ensartethed, der fjerner symbolikken og efterlader det vævede og indfarvede tekstil. Fra dette rensede nulpunkt genopstår flagene, som værker, der finder deres eget udtryk gennem en kunstnerisk bearbejdning. I denne proces arbejdes med flagenes mere subtile detaljer, som udfoldes i værkerne.

Kan symbolerne overhovedet fjernes, og hvori består flagenes flaglighed? Dette er hovedspørgsmål som projektet kredser omkring.

Alt materialet fra de 200 flag genanvendes og får værkerne til at mødes som en helhed. Samtidig går de i dialog med rummet og udstillingen har derfor en udpræget installatorisk karakter. 


→ Maersk Blue Monochrome

2024

Gruppeudstilling / SOJA

KH7 Artspace, Aarhus

Udstillingen, SOJA på KH7 Artspace på Aarhus Havn er med deltagelse af 22 kunstnere, som på tværs af generationer giver deres perspektiv på det vidtfavnende emne, soja og vores havnemiljøer.
De to kunstnerdrevne udstillingssteder, LOKALE i København og KH7 ARTSPACE i Aarhus har indgået et nyt, spændende samarbejde. I den forbindelse har de inviteret Heidi Hove i samarbejde med Ulla Eriksen fra LOKALE til at kuratere en udstilling på KH7.
Udstillingen, SOJA, tager afsæt i KH7s nære omgivelser, såsom dets beliggenhed i Sojahuset og i et havneområde, hvor foderstofindustri igennem tiden har spillet en central rolle som i de fleste danske havnebyer.
Udstillingskonceptet er udformet således, at hver kunstner får en sæk sojabønner at udstille på/med/i med reference til bygningens historie som Sojahuset. De udstillende kunstnere kan frit vælge, hvordan de ønsker at omgå soja-sækken; konceptuelt, skulpturelt eller performativt. Man kan eks. bruge sojaen som et skulpturelt byggemateriale. Man kan arbejde performativt med sojaen som en madvare eller musikinstrument. Eller bruge sækken som et podie for et værk, hvorefter sojasækken atter vil få mulighed for at indgå i cirkulationen efter anvendelse.


De deltagende kunstnere er: Jette Gejl Kristensen, Kim Grønborg, Birgit Bjerre, Søren Sejr, Tanja Kruse, Maya Wibling, Bodil Sohn, Iben West, Jonas Stampe, Jesper Aabille, Ulla Hvejsel, Jette Ellgaard, Ulla Eriksen, Mette Gitz-Johansen, Camilla Nørgård, Cai Ulrich von Platen, Peter Rørbæk, Anders Benmouyal, Åse Eg, Louise Sparre, Lars Worm og Heidi Hove.


Foderstofvirksomheder hører tit til i havnemiljøer, og Aarhus Havn er ikke en undtagelse. Tonsvis af soja og andre foderstoffer fragtes rundt i verdenen med klimaaftryk til følge. Soja er yderst proteinholdigt og bruges dels til olie og dels til dyrefoder. Kun en lille andel af soja bruges direkte til mennesker. I udstillingsrummet lines sækkene op, mens overskydende sække forbliver på en EUR-palle for derved forstærke det transportaspektet.


Med denne udstilling ønsker vi at kigge undersøgende og nysgerrigt på sojaen og dets egenskaber og muligheder, men også på samfundsaktuelle problematikker såsom produktion, fødekæder, dyrehold, klima, transport og import. Vi ønsker at åbne op for nye blikke på vores nære omgivelser, de ting vi omgås og den historie vi bygger på for derved at stille spørgsmål til hvordan disse tiltag påvirker vores fælles fremtid.