Iben West

Fra tegn til materie

2024

Duoudstilling af Iben West og Anders Gammelgaard Nielsen

Udstillingen diskuterer, hvorvidt det overhovedet er muligt at opløse den stærke nationalsymbolik, som knytter sig til flag. Kan tegnet fjernes og åbne for sansningen af materien? 

I sin tanke perspektiverer projektet verdens verserende konfliktzoner, hvor nationalisme og ideologi ofte graver grøfter for det naturlige møde mellem mennesker.

Udgangspunktet er 200 flag (signal- og nationalflag) fra Fornæs Ship Recycling i Grenå, som systematisk dissekeres, sorteres og genopstår, som en række værker, der alle relaterer sig til hinanden.

Hovedideen er at komme bagom symbolerne og undersøge de kunstneriske potentialer, som findes i selve flagmaterialet. Fordi flagenes symbolske udtryk er så dominerende, dissekeres de med en metodisk ensartethed, der fjerner symbolikken og efterlader det vævede og indfarvede tekstil. Fra dette rensede nulpunkt genopstår flagene, som værker, der finder deres eget udtryk gennem en kunstnerisk bearbejdning. I denne proces arbejdes med flagenes mere subtile detaljer, som udfoldes i værkerne.

Kan symbolerne overhovedet fjernes, og hvori består flagenes flaglighed? Dette er hovedspørgsmål som projektet kredser omkring.

Alt materialet fra de 200 flag genanvendes og får værkerne til at mødes som en helhed. Samtidig går de i dialog med rummet og udstillingen har derfor en udpræget installatorisk karakter.