Recalling Damascus

Udstillingens titel “Recalling Damascus”, handler om det Damaskus kunstnerne mødte, før borgerkrigen begyndte. Tematisk tager de udgangspunkt i mennesker, arkitektur, dagligt liv og den allesteds nærværende ornamentik.

Udstillingen fortæller gennem video, fotoprint, fotogravure og maleri om billedkunstnernes afsøgning af byen. Det er “turistens” åbne og interesserede, måske naive blik, der suger lyd- og billedsouvenirs til sig fra en tid med håb og udvikling.

Det brænder i Damaskus i Syrien. Der er borgerkrig, og landet bliver smadret, men ved årtusindskiftet lød der helt andre toner. Med den nye, unge præsident Bashar al-Asad, blev der taget initiativer til reformer og en åbning mod den globaliserede verden. Samtidig åbnede det Danske Institut i Damaskus og gav en række danske forskere, journalister og kunstnere lejlighed til at opleve den arabiske verden på nært hold. Blandt de mange, der tog arbejdsophold på instituttet var de seks billedkunstnere, Iben West, Nina Maria Kleivan, Pernelle Magaard, Vibeke Jerichau, Britt Smelvær og Karen Ozmec, som nu er udstillingsaktuelle på Kulturværftet.

Fernisering fredag d. 13. juni kl. 17-19 – alle er velkomne.

Reformerne stak ikke så dybt, og da befolkningen i 2011 begyndte at gøre oprør, slog regimet til, og borgerkrigen var en realitet. Det Danske Institut måtte lukke, og fortællingerne fra Damaskus vil se helt anderledes ud i dag, end dem, der bliver genkaldt i udstillingen.

Udstillingskataloget er med tekster af forfatteren Peter Laugesen og dr.phil. Jørgen Bæk Simonsen, tidligere direktør for Det Danske Institut i Damaskus, som også taler ved åbningen af udstillingen fredag den 13. juni. Bæk Simonsen holder endvidere foredrag om konflikten i Syrien den 30. september på Kulturværftet.

Udstillingen kan ses 14. juni – 19. oktober 2014 i Krydsfeltet, Kulturværftet, Allegade 2, Helsingør mandag-fredag klokken 11-17 og lørdag-søndag klokken 11-16. Fri entré.

www.kulturvaerftet.dk/nyheder/2014/juni/damaskus


Udstillingen er støttet af: Det Danske Institut i Damaskus, L.F. Foghts Fond og Statens Kunstråd